Pisać każdy może… – NIE MA JAK NARTY

 

Sądząc po komentarzach (o ile te krótkie wykrzykniki można tak nazwać) zjazd nie należał do łatwych. Obserwowałem wszystko z kanapy wyciągu przy każdym wjeździe. Grupa bikerów była, jak na warunki dość liczna, chyba ok. 20 osób; wjeżdżali kanapą na górę a potem mknęli w dół. No, może to za dużo powiedziane. Slalom został poprowadzony czarną trasą (kto tam był ten wie – na prawo od wyciągu). Start został ustawiony poniżej początkowej ścianki – jakieś 300 m od góry. I tu pojawiał się pierwszy problem, mianowicie jakim stylem tam dojechać. Większość wybierała wariant mixtowy, tzn. początkowo na rowerze, potem na płask ciągnąc rower za sobą w charakterze hamulca (mało skutecznego) i potem z buta wracając pod górę po przypadkiem skutecznie zatrzymany pojazd. Uciechy co niemiara Smile

 

Wreszcie start. Początek w miarę równy, można się rozpędzić i gdy już prędkość dochodzi do japońskiej (jako-taka) koła znienacka wpadają w miękki śnieg i widzowie znów mają uciechę Smile. Potem 100 metrów ciężkiego pedałowania z górki i nareszcie stromizna. Na ogół rower sam wybierał trasę optymalną ignorując ustawione bramki pomimo wyraźnych sprzeciwów jeźdźców. Ponieważ przed konkursem (chyba 2 przejazdy) były jazdy treningowe widowisko trwało długo. Na początku śnieg był twardy bo wyratrakowany (narciarzom wstęp wzbroniony) ale po paru przejazdach zrobiła się bryja i koleiny. Mieli chłopcy i tak szczęście, że śniegu dużo i to czystego, więc upadki nie były bardzo twarde i łatwo było strzepać.

Wyników nie znam ale za to na nartach pojeździłem Smile

 

I jeszcze dla porównania – podczas lipcowej wycieczki z Gierałtowca na Śnieżnik zjeżdżaliśmy do Siennej trasą niebieską!


Pozdrawiam zamarznięte rowerowe bractwo

Lechu

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close